Bedste Pintxos i Bilbao
Pintxos, som de spanske tapas er kendt i Baskerlandet, er et meget vigtigt element i den lokale gastronomi og en grundlæggende del af den kulinariske turisme i Bilbao. Jeg vil fortælle dig om de bedste i byen, så du kan få et bedre indtryk af de smagsoplevelser, du kan finde i denne smukke by.
At gå ud og udforske byen gennem dens restauranter, barer og taverner er en af de bedste ting at se eller gøre i Bilbao. Samtidig er pintxos et kulinarisk element, som du vil se i hvert eneste af dine besøg på restauranter, der specialiserer sig i baskisk mad, eller endda i andre mere moderne og abstrakte etablissementer.
Med dette i tankerne vil jeg i denne publikation give dig alle de oplysninger, du har brug for at vide for at kunne nyde de bedste pintxos i Bilbao. Jeg vil også fortælle dig om de karakteristika, der definerer oplevelsen af at besøge hver og en af disse maleriske og velkendte restauranter. De er blevet sande skatte af den kulturelle identitet i den største by på kysten i Baskerlandet.
1. Baste's fyldte muslinger
Baste er en restaurant, der indkapsler alt, hvad man kan forvente af en typisk baskisk kro i det historiske kvarter i Bilbao. Den ligger i hjertet af byens pintxo-barrute, kun et par meter fra det baskiske museum og på gågaden Muñoz Maria Kalea. Det er et af de grundlæggende stop på nogle af de bedste gastronomiske ture i Bilbao, og der er ingen tvivl om, at de fyldte muslinger er en hovedperson i stedets gastronomiske repertoire.
Det er kendetegnet ved at være en restaurant med generøse portioner, en ret festlig atmosfære og en meget traditionel og helt baskisk kulinarisk tilgang. Derfor er disse muslinger, kendt som mojojones, som regel fyldt med forskellige smagsvarianter. Den med bechamelsauce med peberfrugter, stegte tomater og paneret i mel er en af de lokale gæsters favoritter. De ledsager den normalt med en regional hvidvin, enten fra selve Baskerlandet eller fra La Rioja.
Det er ikke et luksuriøst sted, og det er heller ikke for turistet, men den passion, som indbyggerne i Bilbao føler for denne ret, er en perfekt repræsentation af, hvad pintxos er for dette samfund. Samt hvor sjovt det kan være for dig at starte en tur rundt i byen for at nyde det bedste af dem alle.
Detaljer af interesse:
- Åbningstider: Baste har åbent tirsdag til søndag fra kl. 9.00 til kl. 01.00. Det betyder, at det kan være et sted, hvor man kan spise morgenmad midt om morgenen eller også have en aften med drinks og spise fyldte muslinger i bedste baskiske kyststil.
2. Et par midler på Bodega Joserra
Den beskedne Bodega Joserra ligger i det geografiske centrum af Bilbaos historiske bydel, i den berømte gade Cantón Alejandro de la Sota. Det er en typisk tasca, uden for meget stemning og med stor anerkendelse af det lokale publikum, hvor stedets virkelige hovedperson er dets produkter. Blandt dem er det, der for mange af byens gastronomiekyndige er den bedste sandwich, nemlig medio con bonito y divisa.
Stedet er næsten hundrede år gammelt og var oprindeligt et salgssted, der søgte om en licens til at levere spiritus efter at have fået en bøde for sin tradition med at servere vin til sine kunder. Husk på, at dette sted handler om sandwiches med alt tænkeligt fyld, såsom lænd, chorizo, skinke, sardinillas og ansjoser. Så det er en glimrende idé at tage en øl indenfor under dit besøg og nyde en autentisk pintxo-oplevelse i Bilbao.
Faktisk gør den interessante enkelhed på dette sted det til et hyppigt indslag på Bilbaos mest gourmet gastronomiske ture. For sandheden er, at midlerne fra Bodega Joserra er et historisk element inden for gastronomien i området med de syv gader i Bilbao.
Detaljer af interesse:
- Åbningstider: Denne billige og beskedne bodega åbner normalt sine døre fra kl. 8 til 23. Denne tidsplan gælder fra mandag til lørdag i både høj- og lavsæson, da publikum på dette sted hovedsageligt består af lokale fra Bilbao.
3. En omelet i spillestuen Concha-1
Nogle gange findes den bedste mad på de mest usædvanlige steder, du kan forestille dig. Salón de Juego Concha-1 passer på denne beskrivelse, for selv om det ikke er en restaurant i ordets strengeste forstand, er det stadig det bedste sted at spise en god baskisk omelet i Bilbao. Dette sted ligger uden for den gamle bydel i Bilbao, da det ligger på den anden side af floden i General Concha-gaden, et par meter fra den berømte Plaza de Moyúa.
Tortillaerne findes i forskellige smagsvarianter, med svampe, txaka, skinke og ost, serranoskinke og et par andre lignende ingredienser. Den traditionelle kartoffel er dog den bedste af dem alle, og det er den, der har gjort dette sted til et sted, der er værd at besøge, når man tænker på de bedste pintxos i Bilbao.
Husk, at udseendet af anretningen er meget rustik og skødesløs, i bedste taverna- eller spillesalonstil, hvor smagen af den serverede mad har langt større betydning end skønheden i tilberedningen. Faktisk vil du, når du besøger dette sted, bemærke, at de fleste af de tilstedeværende mennesker kun er der for at smage disse berømte omeletter, der er blevet et mytisk element i Bilbaos kulinariske scene.
Du skal ikke bekymre dig om dine børns adgang, da dette er en sikker og familievenlig plan, der hører til de aktiviteter, man kan se og gøre i Bilbao med børn. Jeg råder dig dog til at tage af sted om eftermiddagen, hvis der er et spil om aftenen, som vil gøre deltagerne for ophidsede og ændre stemningen på stedet.
Detaljer af interesse:
- Åbningstider: Dette sted er åbent alle ugens dage fra kl. 7.00 til 13.00. Det gør denne omelet til en god idé til morgenmad, frokost og endda aftensmad.
4. Traditionelle trekanter på El Eme
Lige ved siden af spillehallen ligger et andet etablissement med mad, der er lige så enkel og lige så betydningsfuld for Bilbaos kulinariske identitet. Det er Eme, og det er grundlæggende en meget konventionel sandwich- og pintxo-restaurant. Den har trekanter, der har vundet den lokale befolknings hjerter og ganer.
Det er en sandwich lavet af skiveskåret brød fyldt med skinke og salat, som er en meget typisk snack, der indtil videre ikke har noget særligt over sig. Alt ændrer sig , når de tilføjer den hemmelige sauce, der adskiller disse trekanter fra alle andre sandwich i byen. Den er så lækker, at det er blevet en tradition for gæsterne at forsøge at gætte, hvilke ingredienser den indeholder.
Dette etablissement har mere end et halvt århundrede historie, og trekanterne har været en af stjernerne på menuen siden starten. Derfor er El Eme ofte med på de pintxoture i Bilbao, der fokuserer på dette lokalsamfunds historie og fortælles af en autentisk lokal.
Føl dig ikke upassende, hvis du får lyst til at spise mere end én trekant under dit besøg. En anden god tradition er at sætte sig ned og bestille et tårn til hver person ved bordet og se, hvem der formår at spise det hele uden at bede om noget at tage med sig.
Detaljer af interesse:
- Åbningstider: El Eme tager imod besøgende fra mandag til lørdag fra kl. 10 til 21. Derfor anbefales det, at du ikke forlader denne berømte pintxo som en midnatsmulighed, da du ved, at restauranten ikke vil være åben som andre steder på denne liste.
5. Æg Mollets i Gure Toki
På Bilbao's Plaza Nueva ligger Gure Toki, en af de mest berømte restauranter på byens mest avantgardistiske gastronomiske scene. Dens pintxo-bar er ikonisk i turistområdet Casco Viejo, og derfor vil du altid bemærke, at der er relativt mange mennesker på usædvanlige tidspunkter af dagen.
Dens tilbud er kendetegnet ved at tilbyde ret udførlige og gourmetretter i miniature, hvilket gør haute cuisine tilgængeligt i det praktiske pintxo-format. Samtidig er alle opskrifterne en kombination af traditionelle elementer fra den baskiske mad med mere moderne ingredienser, der er importeret kulturelt fra andre dele af verden.
Oksekødsribben, cheesecake og torsk er nogle af de ting, du bør prøve fra Gure Tokis menu. Mollet-æggene er dog et af de vigtigste elementer, der adskiller dette sted fra andre steder i byen. De består af en skål med pocherede vagtelæg med svampe, kartofler og idiazábal ostecreme.
Detaljer af interesse:
- Åbningstider: Gure Toki har åbent alle ugens dage undtagen onsdage fra kl. 10.00 til 23.00. Søndag er også en undtagelse, da de kun har åbent til kl. 16.00.
6. Chorizos a las llamas i Baibacoa
Baibacoa er endnu et af de steder, der ikke er særlig kendt inden for turistverdenen, men det formår at skille sig ud blandt de sande kendere af steder, der har de bedste pintxos i Bilbao. Den ligger på Plaza Miguel de Unamuno i Casco Viejos geografiske grænser og er kendetegnet ved sit køkken med speciale i svampe, svampe og regionale chorizos.
Dens pintxos de txorizo al infierno del botxo er husets store klassiker og er lavet med chorizos, der er ristet i en traditionel gryderet med alkohol og rom. Det betyder, at de ender med at blive sat i brand med en synlig flamme, hvilket skaber et meget underholdende skuespil for de lokale gæster.
Svampe i skærsilden og txapi a la gloria er andre favoritter på Baibacoas menu og ledsages som chorizo a las llamas som regel af et glas hjemmelavet vin. Den karakteristiske autenticitet på dette uhøjtidelige, uhøjtidelige og uhøjtidelige sted har gjort det til et fast stop for sultne deltagere på nogle af de bedste ture i Bilbao.
Detaljer af interesse:
- Åbningstider: Baibacoa er åben tirsdag til lørdag fra kl. 11 til 23.30. Søndag er der også åbent, men kun indtil kl. 15.30.
7. Mauriske pintxos i Melilla og Fez
På Calle Iturribide lige uden for den gamle bydel ligger pintxo-baren Melilla y Fez. Dette er et etablissement, der har specialiseret sig i omeletter i alle tænkelige varianter og smagsvarianter. Den mauriske lammepintxo er dog det element, der placerer dette beskedne etablissement blandt de bedste af Bilbaos gastronomiske tilbud. Opskriften har været lige så fængslende i mere end 50 år.
Pintxos med torsk, tun med løg og mørbradbøf er andre retter, der kan gøre et godt indtryk på menukortet på denne bar. Husk på, at det at sætte sig ned for at undslippe varmen og drikke en øl på et sted med disse dekorative træk er en af de ældste traditioner blandt de ting, man kan se eller gøre i Bilbao om sommeren.
Detaljer af interesse:
- Åbningstider: Åbningstiderne for denne bar skifter i løbet af ugen. Fredage og lørdage åbner de kl. 12.00, lukker kl. 15.00, åbner igen kl. 18.00 og lukker kl. 1.00. Om mandagen er der lukket, og fra tirsdag til torsdag er den sidste lukketid fremskyndet til kl. 23.00.
8. Gratineret Txangurro på El Globo
Txangurro er en traditionel opskrift fra den baskiske gastronomi, som i årenes løb er blevet en ubestridelig reference, når det gælder en virkelig repræsentativ pintxo. Det er strimlet spindelkrabbekød, som i dette tilfælde serveres i tapasportioner. Dem fra baren El Globo på Calle de la Diputación er byens bedste for mange lokale madkritikere.
Denne opskrift er en grillet snack og er derfor en af de bedste pintxo-tilberedninger for ægte fans af fisk og skaldyr. Hvis dette ikke er dit tilfælde, kan du glæde dig over, at denne bar har en bred nok pintxo-bar til, at du kan prøve andre af Bilbaos mest typiske pintxo-opskrifter.
Detaljer af interesse:
- Åbningstider: Mandag til torsdag er de åbne fra kl. 9 til 23. Fredage arbejder de fra kl. 9 til midnat og lørdage fra kl. 11 til midnat. Det giver en god middag efter at have deltaget i nogle af Bilbaos bedste natture.
9. Et udvalg af ansjoser på Basaras
Man kan ikke tale om de bedste pintxos i Bilbao uden at nævne ansjoser, og specielt Basaras ansjoser er de lækreste og mest specielle i byen. Derfor er de blevet et sted med stor betydning for de lokale.
Denne taverne er ret beskeden og er virkelig blevet en anbefalet destination inden for den lokale gastronomiske scene på grund af ejerens personlighed, der tager sig af stedets faste klientel. Samt for friskheden og kvaliteten af ansjoserne, som er hovedpersonerne i denne menu.
Hvis du har lyst til at fortsætte med at nyde disse skaldyr, kan du starte en turistrejse gennem nogle af de bedste landsbyer omkring Bilbao. Da dette er et ret typisk måltid i de baskiske kulinariske vaner.
Detaljer af interesse:
- Åbningstider: Basaras Tavern åbner sine døre fra kl. 12.00 til 23.00 fra onsdag til lørdag. Om søndagen lukker den sine døre kl. 16.00, og resten af dagene har den en halvdags pause fra kl. 16.00 til 19.00.
10. En pintxo med mørbradbøf i den berømte Berton-bar
Med en bred kombination af indendørs og udendørs borde ligger den berømte Bar Berton i Calle Jardines. Dette sted er kendt for sine smukke omgivelser, for kvaliteten af hovedretterne, men frem for alt for den utrolige smag af sine pintxos, hvor sirloin er en stor del.
Txapelas med vagtelæg og medaljoner med foie gras er to pintxo-opskrifter, hvor sirloin indgår, og som man ikke må gå glip af, hvis man beslutter sig for at besøge dette hyggelige etablissement. Ravas er en anden berømt pintxo på dette etablissement, og de fleste af alternativerne tilbydes med piquillo peberfrugter som tilbehør.
Detaljer af interesse:
- Åbningstider: Denne taverne med traditionel musik under moderne opfindelser er åben alle ugens dage fra kl. 9 til midnat. Der er flere filialer, men Calle Jardines er den mest kendte af dem alle.