Mere om: Budapest Madture
Det er meget sandsynligt, at det, der har fået dig til at besøge den ungarske hovedstad, er dens omfattende kulturarv. Du er sikkert ved at planlægge, hvad du skal se og lave i Budapest inden din rejse, men jeg anbefaler, at du ikke glemmer de andre facetter, som byen har at tilbyde alle sine besøgende. Det bedste eksempel er uden tvivl dens gastronomiske kultur.
For at finde ud af, hvordan og hvad folk spiser i Budapest, er der ikke noget bedre end at tage på en af de gastronomiske ture, der tilbydes der. Ikke alene vil du kunne smage de mest traditionelle retter og vine, men det er også en fantastisk måde at komme ind i gaderne og på markederne for at opleve ungarernes forhold til deres mad og på en måde være en del af det.
1. Første kontakt med en Central Market Tour
Hvis du vil lære Budapests gastronomi at kende, er der ikke noget bedre end denne tur, der tager dig gennem et af byens mest ikoniske steder: Det Centrale Marked. Selvom det i dag i høj grad er fokuseret på turisme, har dette marked altid været det sted, hvor de bedste kokke i hovedstaden gik hen for at købe det, de havde brug for til deres kreationer.
Ledsaget af en guide vil du kunne lære nogle af landets mest typiske produkter at kende, fra paprika til mangalica-svinekød. Under turen kan du selvfølgelig smage nogle af de traditionelle ungarske retter, mens guiden forklarer deres historie og relaterer dem til byen.
Du må ikke gå glip af en forklaring på landets vine, som sammen med maden udgør en væsentlig del af den ungarske kultur.
Generel information
- Hvor ligger det: Denne tur fokuserer hovedsageligt på det centrale marked i Budapest.
- Hvor meget koster det?: fra ca. 30 euro
- Hvor lang tid tager det?: ca. 1 time og 30 minutter
- Hvad er inkluderet: en rundvisning på markedet, mens guiden forklarer de vigtigste ingredienser i landets køkken. Undervejs vil du kunne smage nogle af de mest typiske retter.
- Anbefales til: dem, der gerne vil have en kort introduktion til landets gastronomi på et symbolsk sted.
2. Smag de mest traditionelle retter og vine på en rundtur i Budapest.
En af de bedste ture i Budapest er den, der er dedikeret til traditionel ungarsk mad. Ikke alene vil du opdage de mest klassiske smage og vine, men du vil også besøge nogle af de mest interessante hjørner og komme ind i de mest fashionable butikker i den kulinariske sektor.
Naturligvis starter denne type tur på det centrale marked, hvor guiden vil introducere dig til de mange forskellige ingredienser, der karakteriserer landets køkken. Derudover får du interessante oplysninger om selve bygningen, som er en del af den ungarske hovedstads historie.
Når du har lært noget om at drikke og spise i Budapest, kan du stadig inde på markedet smage nogle snacks, som er en del af byens kultur,
. Når du har forladt det centrale marked, går du gennem nogle af gaderne i byens centrum og gør flere stop i nogle gastronomiske virksomheder. På denne tur må du ikke gå glip af at smage nogle af de typiske kager samt den berømte chokolade, der er så traditionel, hvis du tager til Budapest i julen.
For at afslutte turen fortsætter vi normalt med at smage på nogle lokale vine ledsaget af håndværksoste.
Generel information
- Hvilket område er det i: Det starter normalt ved Budapests centrale marked og stopper fire eller fem andre steder i byens centrum.
- Hvor meget koster det: ca. 92 €.
- Hvor lang tid tager det: ca. 4 timer.
- Hvad er inkluderet: Prisen inkluderer ca. 5 stop på forskellige gastronomiske steder i Budapest. Frokost, vinsmagning og rabat ved køb i en vinbutik er også inkluderet.
- Anbefales til: dem, der gerne vil smage nogle af de ungarske madspecialiteter i en lille gruppe.
3. Lær gastronomien i det jødiske kvarter i Budapest at kende.
En af de mest interessante udflugter, man kan tage på i Budapest, er den gennem det jødiske kvarter. Hvis man dertil lægger muligheden for at smage den mad, der serveres der, bliver oplevelsen endnu mere anbefalelsesværdig. For at gøre denne tur endnu bedre, er grupperne altid små, så alle aktiviteterne kan nydes på tæt hold.
Det jødiske kvarter er kendt for den rige kultur og gastronomi i det jødiske samfund. I dag ligger dette kvarter i byens syvende distrikt, og i de senere år er det blevet forvandlet til et af de mest moderne og livlige områder i den ungarske hovedstad. Faktisk er det et af de bedste områder, hvis du vil nyde nattelivet i Budapest.
Den tur, jeg foreslår, tager dig normalt gennem bydelen ledsaget af en guide, der fortæller dig om det jødiske samfunds historie op til Anden Verdenskrig. Som i så mange andre lande skabte konflikten en ghetto, der spærrede dens indbyggere inde. Desuden var mange af dem ofre for nazisternes rædsler.
I byens gader kan du se gamle huse og nogle neoklassiske synagoger, og du kan gå ind på flere restauranter og smage traditionelle jødiske specialiteter. På denne gastronomiske tur vil du kunne prøve retter som flodni, turos taska, cracklings og pølser.
Turen inkluderer også en frokost bestående af traditionel jødisk mad samt en kosher palinka-smagning i en lokal ruinbar.
Generel information om turen
- Hvor ligger området: Turen tager dig gennem det jødiske kvarter i Budapest, i byens 7. distrikt.
- Hvor meget koster det: Prisen er omkring 110 €.
- Hvor lang tid tager det: Turen varer normalt omkring 4 timer.
- Hvad er inkluderet: Ud over en ekspertguide inkluderer turen flere madsmagninger, frokost med vin, palinka-smagning og indgang til en synagoge.
- Anbefales til: Til dem, der foretrækker små grupper og ønsker at opleve en gastronomi med sin egen karakter i Budapest.
4. Lær om ungarsk vin og ledsagende aperitiffer
Ud over at hjælpe dig med at lære Ungarns mad at kende, har madture i hovedstaden også til formål at lære lidt om landets vinproduktion. Disse vine, som stort set er ukendte i udlandet, kan smages i mange af byens vinbutikker, restauranter og barer.
I dette tilfælde fører turen til en af de butikker, der har specialiseret sig i denne sektor. Her vil en vinekspert lede en vinsmagning, hvor man kan prøve op til 8 forskellige varianter, der er udvalgt for at få et overblik over den ungarske vinproduktion.
Som en del af aktiviteten gives der også tips til, hvordan man kombinerer vin med forskellige fødevarer, fra frisk brød til den såkaldte "hidegtál", en række pålæg og oste, der er typiske for landet.
En af fordelene ved denne tur er det begrænsede antal pladser i gruppen. Den maksimale gruppestørrelse er 14 personer, hvilket sikrer en meget mere personlig service fra den ekspert, der guider aktiviteten.
Generel information
- Hvilket område er det i?: Det finder normalt sted i en af de største vinbutikker i byens historiske centrum.
- Hvor meget koster det?: fra omkring 53 €.
- Hvor lang tid tager det?: Hele sessionen varer omkring 2 timer.
- Hvad er inkluderet: Ledsaget af en sommelier, en smagning af 8 forskellige vine parret med landets traditionelle aperitiffer.
- Anbefales til: Alle, der ønsker at lære et af de mindre kendte områder af ungarsk gastronomi at kende, nemlig vinene.
5. Tag med på en Etyek-tur for at smage ost, chokolade og vin.
Hvis du vil nyde ungarsk mad og drikke, kan du også tage på en udflugt til området omkring Budapest. I fem timer kan du besøge regionen Etyek, der er berømt for sin vinproduktion og ost.
Denne udflugt begynder normalt med en interessant smagning af et andet af de mest berømte produkter i området, chokolade. Det foregår i et håndværksværksted, og man kan også vælge at smage på ost i stedet.
Den mest interessante del af turen er uden tvivl besøget i en lokal vinkælder. Her vil du kunne smage forskellige typer vin, så du kan lære om de forskellige sorter, der produceres i området. Endelig slutter udflugten med en god 2-retters menu med et udvalg af de mest traditionelle retter i landet.
Generelle oplysninger
- Hvor ligger området: Etyek ligger lidt over 30 minutters kørsel fra centrum af Budapest.
- Hvor meget koster det: Hele aktiviteten koster omkring 100 €.
- Hvor lang tid tager det: Turen varer næsten 5 timer.
- Hvad er inkluderet: Chokolade- eller ostesmagning, besøg på en familiedrevet vingård med en lille smagsprøve og en traditionel frokost.
- Anbefales til: Dem, der gerne vil ud af byen og smage de fantastiske vine fra Etyek-regionen.
6. Lidt ekstra: middag på et lille Donau-krydstogt
Selvom dette ikke er en gastronomisk tur i sig selv, kan jeg ikke anbefale dig nok til at tage dette natkrydstogt på Donau, som inkluderer en god middag og også vil være nyttigt for at lære landets kulinariske kultur at kende.
Under turen på floden kan du nyde en fantastisk udsigt over byen. Du kan f.eks. se det fantastiske Buda-slot, parlamentet eller kædebroen, mens der spilles levende musik på båden.
Middagsbuffeten mangler ikke nogle af de lækreste specialiteter fra den ungarske gastronomi. Typiske retter er gullasch, traditionel knækbrødscreme, lækker kylling med paprika eller strudel til dessert.
Generel information om byen
- Hvor ligger det: Krydstogter afgår normalt fra byens centrum, fra en mole, der ligger mellem parlamentet og kædebroen.
- Hvor meget koster det: fra €27
- Hvor lang tid tager det: Varigheden varierer normalt fra 1,5 til 2 timer.
- Hvad er inkluderet: En ekstraordinær rundtur i byens centrum, middagsbuffet og levende musik.
- Anbefales til: Dem, der gerne vil have den mest romantiske rundtur i Budapest, mens de smager på den lækre mad.
Det centrale marked: katedralen for Budapests gastronomi
Mange af Budapests madture starter (eller går) på byens centrale marked. Der er ingen tvivl om, at denne storslåede bygning er blevet et af de bedste steder at opleve ungarsk mad og er et must-see under et ophold i hovedstaden.
Dette markeds historie er temmelig krampagtig. Det blev bygget i slutningen af det 19. århundrede, da der blev opført fem markeder i hele byen. Centralmarkedet var det største af dem alle, men mange borgere i Budapest protesterede mod det, da de mente, at det havde fået fødevarepriserne til at stige.
Bygningen blev slemt beskadiget i slutningen af Anden Verdenskrig og blev mindre og mindre vigtig i de følgende år. Faktisk blev den i 1991 erklæret for en ruin og lukket for offentligheden. Heldigvis begyndte man et par år senere at restaurere den til det, den er i dag.
Det centrale marked er åbent alle ugens dage undtagen søndage. Bygningen huser omkring 180 butikker af alle slags, fra mad til souvenirs til turister, restauranter og udskænkningssteder.
På trods af sin popularitet som turistattraktion har markedet ikke mistet sin status som et sted, hvor Budapests indbyggere kan shoppe. Både ungarere og besøgende kan finde spisesteder på jagt efter traditionelle retter som gullasch. Det er også værd at bemærke konditorierne, hvor du kan opdage den sødeste side af landets gastronomi.
Typiske retter, du finder i Budapest
Hvis de gastronomiske ture i Budapest skal være til nogen nytte for dig, er det for at lære et køkken at kende, som ikke er så udbredt på resten af kontinentet. For at give dig en lille idé om, hvad du kommer til at smage, er her fire eksempler på traditionelle retter.
- Gullasch: Selv om man kan få det hele året rundt, er der ikke noget mere passende at varme sig på end gullasch, hvis man tager til Budapest om vinteren. Det er en tyk suppe (eller en gryderet med masser af bouillon, hvis du foretrækker det) med grøntsager, oksekød og paprika.
- Csirkepaprikás: Det største problem med at finde denne ret i Budapest er at vide, hvordan man udtaler dens navn. Kort sagt er det en opskrift på kylling stuvet med paprika, creme fraiche og forskellige grøntsager.
- Lángos: Denne ret kan ses som det ungarske køkkens bidrag til fastfood. Lángos, varmt stegt brød toppet med forskellige ingredienser (som en slags stegt toast), kan findes i mange af byens gader eller ved boderne på det centrale marked.
- Kolbász: dette navn refererer faktisk til flere forskellige pølser, der laves i Ungarn. Opskriften varierer alt efter område i landet, og du kan finde dem kogte, røgede eller tørrede.