Mere om: Madrejser i München
Hvis du skal spise i München, kan du ikke gøre det uden en god øl- vidste du ikke, at byen er kendt som verdens ølhovedstad? Det er der mange, der siger. At tage på en gastronomisk tur og drikke en øl er noget af det bedste , du kan gøre og se, hvis du er i München.
Tyske værtshuse er traditionelle steder, og i byen München kan du smage de lækreste og mest populære bayerske øl samt den varierede bayerske og tyske gastronomi. Her er de bedste gastronomiske ture, så du ved, hvad du skal bestille under dit besøg på de mest emblematiske pubber.
1. Lær ølkulturen at kende i Hofbräuhaus, og besøg Biergarten.
Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner og Spaten-Franziskaner er nogle af de mest fremragende øl i München, og en ølsmagningstur er en af de ting, du er nødt til at gøre, hvis du bliver i byen i to dage. På denne tur inviterer jeg dig til at besøge den traditionelle Biergarten, hvor du kan smage den karakteristiske smag af hver af disse øl på en eftermiddag.
Biergartens er bryggerier, men med deres egne særpræg. Det er kutyme, at hver Biergarten har sit eget ølmærke, så du vil opleve hver enkelt på en unik måde. Nogle ligger udendørs i skyggen af træer, andre er indendørs ølhaver, men de har som regel træborde og -bænke, så du vil elske at være på sådan et oprindeligt sted.
Mit råd er at starte ved Hofbräuhaus, en biergarten med næsten 500 års historie, som ligger på Platzl 9, 4 minutters gang fra den historiske Marienplatz. Du kan afslutte din bryggeridag med at smage en af deres autentiske øl for mindre end 12 euro.
Når du er færdig med at tjekke Hofbräuhaus ud, kan du tage til Park Café på Spielplatz Alter Botanischer Garten, Sophienstraße. Her kan du få serveret de lækre Löwenbräu, Franziskaner og Beck's øl. Dette sted er kendt for at være en favorit, når det tyske landshold spiller fodboldkamp, eller Bayern München har vigtige dyster.
Afslut din tur med en sidste øl og en god Pretzel Biergarten fra det kinesiske tårn i Englischer Garten eller den engelske have. Når du er i Englischer Garten, den største og mest berømte have i byen, skal du kigge efter det kinesiske tårn i midten af parken. Nyd turen op til tårnet, hvor du finder byens største saltkringler og deres mørke øl, der er stærk i duften, men forfriskende i smagen.
I Bayern må du ifølge loven gerne medbringe din egen mad i en beholder og kun drikke den øl, der tilbydes. Dette kulturelle aspekt af de bayerske bryggerier er kun lidt kendt af udlændinge.
Interessante detaljer
-
Pris: gennemsnitlig pris pr. øl er 10-15 €.
-
Varighed: 2 til 3 timer - Transportmiddel: Tag metroen fra linje U3 og U6 til Marienplatz, og gå derfra gennem de forskellige biergartens.
-
Fordele ved denne mulighed: ølhaver og biergartens er populære blandt både lokale og turister. Du får mulighed for at socialisere med andre kulturer, mens du deler et godt krus øl.
-
Ulemper ved denne mulighed: Ølportionerne er store, og hvis du er følsom over for alkohol, er det bedre at bestille små øl.
2. Smag det tyske køkken på Viktualienmarkt i Biergarten
Frugt, ost, blomster og masser af farverige produkter mødes i hjertet af München. Besøg Viktualienmarkt, byens største og mest populære marked, hvor 140 butikker åbner og tilbyder deres varer til besøgende hver dag. Her kan du spise traditionelle saltkringler, abrikoser, syltede agurker, chokolade og endda øl, alt sammen på et sted, der er designet til nutidens turister.
Start din gåtur på Marienplatz. Du kan nå den fra de samme undergrundsstationer, som deler dens navn på linjerne U3 og U6. Rundt om pladsen finder du gadesælgere, der tilbyder varme og sprøde saltkringler, som du kan nyde sammen med en dejlig brusende æblejuice fra grøntsagsboderne.
Du kan tage chancen og prøve et særligt syltebræt fra Wilde Zeiten, der tilbyder sortimenter af hjortekød, vildsvin, gedeost og appelsinmarmelade. Hvis du er mere sulten, kan du bestille en hjorte- eller vildsvineburger eller prøve Tölzer Kasladen, markedets fineste håndværksoste.
I Biergarten, ølhaven, der ligger lige midt i markedet, har du adgang til et menukort med en blanding af traditionelle bayerske retter og typisk tysk mad. Dette sted er et godt valg, hvis du vil nyde en fantastisk frokost eller en varm snack i det fri.
Afslut turen med en dessert, når du har slentret rundt på resten af markedet og købt souvenirs. Du kan forsøde turen med en bayersk fløde hos Chocolaterie Beluga og bede dem om at servere en smagsprøve på deres bedste chokolader. Markedets chokolade og chokoladebutikker er kendt for at blande bitterheden fra deres øl med bitter og sød chokolade.
Interessante detaljer
-
Pris: Markedet er gratis at besøge, men afhængigt af de retter og produkter, der indtages, kan den gennemsnitlige pris være mellem 20 og 80 € - Varighed: 2 til 3 timer - Transportmidler: Tag metroen fra linje U3 og U6 til Marienplatz, og gå derfra til markedet.
-
Fordele ved denne mulighed: Dette marked har specialiseret sig i at tilbyde lokale og svært tilgængelige produkter. Det, du ser her, vil være svært at finde andre steder i byen.
-
Ulemper ved denne mulighed: Da det er et populært og centralt sted, kan priserne på produkter og retter være lidt højere end normalt.
3. Lær alle de forskellige pølsetyper at kende i München
Du kan ikke komme igennem München uden at smage et af de karakteristiske symboler på byens gastronomi og nationale identitet: pølse. Fra Marienplatz kan du tage en tur, der fører dig til forskellige pølsetyper som Weisswurst, Bierwurst eller Bratwurstherzl. Er du klar til en tur fuld af pølser?
Der er ikke noget som at starte sin tur med en typisk bayersk morgenmadsret. På Schneider Bräuhaus serverer de Weisswurst, en oprindelig tysk hvid pølse lavet ved at kombinere kalvekød med svinekød, blandet med krydderier og derefter kogt i bouillon, ledsaget af sød sennep efter bayersk stil. Morgenmaden ledsages af Brezenknödel, som er dumplings eller saltkringler, og en lokal Weißbier, en hvedeøl, der serveres til morgenmad, og som Schneider Bräuhau har brygget siden 1872.
Følg Kaufingerstraße til Augustiner Stammahaus, hvor du spiser et fad med de typiske tyske pølser: Bierwurst og Bratwurstherzl. Førstnævnte, som bogstaveligt talt hedder ølpølse, indeholder ikke øl, men er den ideelle ledsager og er lavet med hvidløg og peber. Bratwurstherzl, derimod, kan være lavet af ko eller får og er fyldt i dyrets naturlige tarm. At besøge Augustiner Stammahaus er en af de ting, man skal gøre og se i München om vinteren, fordi det er så populært for sine juleretter.
400 meter fra hvor du er, skal du gå ned ad Heiliggeiststraße til det tidligere Bratwurstherzl, dette bryggeri støder op til Viktualienmarkt og er berømt for at have været i drift siden 1633. Her bestiller du signaturretten, Bremen Bratwurst. Det er en tallerken med udelukkende tyske pølser, herunder Thüringer Rostbratwurst, en pølse efter hemmelig opskrift fra den central-østlige delstat Thüringen.
Overalt ledsages pølserne af et krus øl. Denne tur koncentrerer sig om det historiske centrum, og du behøver kun at tage undergrundsbanen fra hovedbanegården til Marienplatz-stationen og derefter gå til dine næste destinationer. Priserne på bakken varierer, og du kan bestille hver pølse separat, og den kommer normalt med en portion sauerkraut og kartofler. Prisen kan ligge på omkring 30 €.
Interessante detaljer
-
Pris: mellem 20 € og 30 € - Varighed: 3 til 4 timer - Transportmiddel: brug metroen fra linje U3 og U6 til Marienplatz.
-
Fordele ved denne mulighed: stederne er populære, så du kan lære beboernes skikke at kende, når de fejrer og deler deres måltider.
-
Ulemper ved denne mulighed: stederne kan blive ret overfyldte.
4. Forsød din rejse med de bedste desserter fra Münchens bagerier
Sukker, sukker og mere sukker er, hvad du får på denne tur til Münchens mest populære bagerier, en af de bedste ting at lave med børn i byen. På denne tur får du mulighed for at spise mærkelige og traditionelle frugtkager samt forskellige pandekager til at forsøde dine smagsløg.
Vi starter selvfølgelig på Viktualienmarkt i centrum af München, fire minutters gang fra Marienplatz. Her vil jeg anbefale et par steder, hvor du kan forkæle dig selv med tyske og bayerske desserter. Lad os starte med de håndlavede kager fra Lea Zap Markpatisserie.
Her hyldes det magiske konditorhåndværk sammen med traditionelle opskrifter og 100 % økologiske ingredienser fra München. Gå ikke glip af muligheden for at prøve Rhabarberkuchen eller rabarbertærte, en frugt-grøntsag, der er ukendt for turister, men eftertragtet af de lokale på grund af dens friske smag.
Få meter fra Lea Zap Markpatisserie finder du Konditorei Cafe Vienna. Denne café har specialiseret sig i traditionelt wienerbrød og -kager. Her laver de ikke kager, de skaber dem, som man siger. Prøv de udsøgte kejserlige pandekager og forkæl dig selv med en mørk kaffe.
Endelig kan du tage på Schmalznudel Cafe Frischhut. Du kommer ind på en af Münchens bedste caféer på grund af de priser, den har vundet på kommunalt og nationalt plan. Her finder du de bedste traditionelle bayerske kager. Bestil Baiser-Käsekuchen, en enestående cheesecake. Hvis det ikke er nok for dig at prøve østrigsk bagværk, anbefaler jeg udflugter til Salzburg fra München, hvor du også kan besøge forskellige bagerier.
Interessante detaljer
-
Pris: slik i München er billigt, det er meget svært for små portioner af dem, jeg anbefaler dig, at koste mere end 6 € - Varighed: 3 til 4 timer - Transportmidler: brug metroen fra linje U3 og U6 til Marienplatz, og gå derfra til markedet.
-
Fordele ved denne mulighed: Du vil lære de lokales gastronomiske synder at kende.
-
Ulemper ved denne mulighed: Hvis du får en hurtig stådreng eller er laktoseintolerant, så overvej dette, når du bestiller en dessert.
5. De bedste restauranter til bayersk og tysk mad
München har et katalog af toprestauranter. Jeg foreslår en utraditionel tur: Spis forret, hovedret og dessert på forskellige restauranter, så du får det bedste fra hver enkelt.
Under hjertet af München, nærmere bestemt i det nye rådhus på Marienplatz, finder du den berømte Ratskeller. For at komme dertil skal du gå ned ad nogle trapper, der fører dig til byens gamle middelalderlige vinkældre, der nu er omdannet til Ratskeller. Typiske tyske retter er på menuen, men jeg anbefaler, at du starter din tur med en aperitif-tallerken. Her kan du nippe til de bedste tyske pølser og oste af højeste kvalitet.
Nu er det din tur til at prøve en restaurant, der er populær blandt byens indbyggere. Kun 5 minutters gang fra Marienplatz finder du Opatija Easy. Restauranten er kendt for at servere italienske og balkanske retter i en fastfood-stil med et tysk islæt. Jeg foreslår, at du bestiller en italiensk salat med kogt kål, som kan være tilbehør. Ud over at være generøs med portionerne er stedet billigt: En dyr ret koster ikke mere end 30 €.
Uden at forlade centrum skal du nu gå til Schwanthalerstraße, hvor du finder Steinheil 16, det mest populære sted i München på grund af de billige priser. Denne restaurant er det bedste sted at spise en hovedret, og den er blevet populær, fordi den tilbyder store portioner til overkommelige priser i et område med universitetsstuderende. Den mest populære ret er deres kæmpeschnitzel med pommes frites og salat, som ikke koster mere end 13 €. Vil du savne den?
Interessante detaljer
- Pris: du vil være på de billigste restauranter i byens centrum, så det kan være mellem 60 og 90 € afhængigt af de retter og drikkevarer, du bestiller inde på stedet - Varighed: 3 til 4 timer - Transportmidler: brug metroen fra linje U3 og U6 til Marienplatz, men turen foregår hovedsageligt til fods - Fordele ved denne mulighed: Du vil kunne smage forskellige retter fra en smeltedigel af lokale køkkener for et mindre beløb - Ulemper ved denne mulighed: Hvis du vil smage alle retterne fra de steder, du besøger, skal du huske, at du kan bestille takeaway, så du ikke bliver syg af så meget mad.
Traveller Tip
Det centrale område af München, som er turistområdet, er ret kompakt. Du kan sagtens gå rundt i dette område uden at bruge undergrundsbanen, som jeg kun anbefaler til at komme dertil.
Hvad er fordelene ved at tage på en guidet madtur i forhold til at besøge restauranter på egen hånd?
At spise er en unik oplevelse, og som med alt andet er der fordele og ulemper ved at tage på en guidet tur, men hvis det er gastronomisk, skal du huske på, at München er en by, der er meget åben over for turister. Men her bliver du nødt til at prioritere: Foretrækker du at gå til hvert sted på egen hånd og bestille det, du kan lide, eller vil du have en mere rigid planlægning, hvor alt allerede er betalt for og taget hånd om?
Mit råd er, at hvis du kan tysk eller lidt engelsk og har tid, så gå på egen hånd i dit eget tempo. Det bedste, når det kommer til mad, er at kunne tage det roligt og nyde hver en bid, uden presset fra gruppen, der ikke går i samme tempo som dig. Hvis du vil booke guidede ture, er der fantastiske udflugter fra München til Berchtesgaden eller endda til Rothenburg, så du kan bruge dine ressourcer der.
Men hvis du bare har tid nok og et fast budget, så vil det være en meget attraktiv mulighed for dig at booke en guidet madtur. Generelt vil guiderne give dig detaljerne om hver ret, du spiser, og omkostningerne vil være inkluderet i pakken, så du ikke behøver at bekymre dig om ekstra udgifter.
Gode råd til en gastronomisk tur i München
Det er en fornøjelse at spise, men man skal føle sig godt tilpas, når man gør det. Transport kan ikke være et problem for at komme til de restauranter og bryggerier, jeg har anbefalet her, så den bedste måde at komme rundt på er undergrundsbanen, som i München er kendt som U-Bahn. Du kan også bruge det lokale togsystem, S-Bahn, hvis du bor i forstæderne. Busser og sporvogne er også gode muligheder, så dine ture fokuserer på seværdighederne og maden og ikke på stresset med at komme derhen.
Men du kan også blande andre mulige alternativer ind, såsom nogle af Münchens bedste sightseeingbusser, som kan sætte dig af i byens centrum, og du kan tage dem i slutningen af din tur. Der er endda gode cykelture i München, som kan være dedikeret til gastronomi, men i så fald bør du overveje, om din mave er egnet til at cykle efter frokost.
Du skal være opmærksom på, at hvis du ikke er vant til forskellige smage eller ingredienser, er det muligt, at fordøjelsen bliver en smule kompliceret, så du skal undgå store forhindringer og ikke blande for mange smage. Hvis du drikker øl, skal du desuden være opmærksom på, at du ikke må køre bil, så offentlig transport eller en turistbus vil være den bedste måde at komme tilbage på.