Prag Mad: de retter du ikke må gå glip af
Selvom Prag er en af de mest besøgte byer i Europa, er dens gastronomi ikke særlig kendt uden for Tjekkiets grænser. Hvis du er nysgerrig efter, hvad du kan finde på byens restauranter, har jeg lavet en kort liste over de mest berømte retter.
Når du forbereder din liste over, hvad du skal se og lave i Prag, er der én ting, du ikke må glemme: gastronomien. Den er trods alt en del af landets kultur og vil ledsage dig på hele din rejse. Du skal vide, at tjekkisk mad har mange lighedspunkter med maden i resten af Centraleuropa, med et stort indslag af kød og skikken med at servere store mængder.
Svinekød, kalvekød og kylling er hovedingredienserne i Prags mad, med et betydeligt indslag af and i nogle af de mest populære opskrifter. Det betyder, at det ikke er en nem destination for vegetarer, selvom der findes vegetariske retter. De fleste retter er ledsaget af forskellige slags saucer og den allestedsnærværende knedliky.
1. Koleno (svinekno)
Hvis der er én ret, som findes på næsten alle Prags bedste restauranter, så er det svinekæber. Hvis du tager på en gastronomisk tur, vil denne opskrift helt sikkert dukke op.
Svinekæber er en fryd for kødelskere, da smagen og den møre tilberedningsteknik gør denne opskrift til en uforlignelig mundfuld med et sprødt ydre og et indre, der smelter i munden.
Hovedingrediensen er selvfølgelig svinekæber, som bages i flere timer, så kødet bliver mørt og let falder af benet. Det krydres normalt med løg, chili, hvidløg, sort peber og andre krydderier og serveres med peberrod, rugbrød og sennep.
Jeg anbefaler, at du prøver det midt på dagen, da det kan være for tungt et måltid til middagstid.
2. Schnitzel
Denne ret stammer faktisk fra nabolandet Østrig, som du måske har bemærket, hvis du har været en tur i Wien. Prag har dog taget opskriften til sig med små modifikationer, og i dag er den meget populær på alle byens restauranter. Bemærk, at du på mange menuer vil finde den under navnet Řízek (på engelsk, paneret).
En af fordelene ved denne ret er dens alsidighed, når det gælder præsentation. I Prag tilberedes den som regel med svinekød, men ikke langt fra kylling.
Den er ganske enkel at tilberede, da man blot skal marinere en kødfilet, panere den og stege den i olie, indtil den er gyldenbrun.
3. Česká Bramborová,
Supper er en integreret del af det tjekkiske køkken. I de kolde måneder er de den perfekte måde at starte et måltid på, og desuden er der så mange varianter, at du kan prøve en ny hver dag under dit ophold.
En af de mest populære supper i den tjekkiske hovedstad er Ceská Bramborová, så meget, at mange betragter den som nationalsuppen.
Basen i denne suppe er kartofler og svampe, hvortil der tilsættes grøntsager og som regel stykker af kalvekød. Men som med så mange andre populære retter, vil man i hver region i Tjekkiet finde små variationer i ingredienserne.
4. Chlebíček
Selvom meget af det tjekkiske køkken er baseret på kød og dets saucer, finder du også nogle lettere retter, der kan spises som en aperitif. Det er tilfældet med chlebíček, brødskiver, der dækkes med smør, ost eller salat og toppes med forskellige ingredienser.
Chlebíček er en fast bestanddel af sociale arrangementer i Prag, fra fødselsdage til skole- og arbejdsfester. De kan endda findes til begravelser.
Hvor kan man finde dem i Prag?
I den tjekkiske hovedstad kan du finde denne ret i forskellige butikker over hele byen. Her er bare tre af dem, hvis du har lyst til at prøve nogle:
- Sisters: Denne lille butik i den gamle bydel anses for at være det sted, der bragte salget af chlebíček tilbage til offentligheden efter en tid, hvor de kun kunne findes i hjemmene. Ud over de mere traditionelle tilbyder de også nogle med mere fantasifulde ingredienser, såsom røgede kartofler med skinke eller svampe.
- Lahudky Zlaty Kriz: Denne butik ligger meget tæt på Wenzelspladsen og er kendetegnet ved at tilbyde chlebíček af den gamle skole. Det har gjort den til en favorit blandt de lokale, som ofte kommer forbi for at købe nogle af deres favoritter til en hurtig snack.
- Chlebicky Letná: Letná er blevet et af byens mest livlige kvarterer i de senere år med åbningen af flere underholdningscentre og restauranter. En af de mest succesfulde er denne populære butik, der tilbyder mere end 20 forskellige typer chlebíček. Det er et perfekt valg for dem, der gerne vil have en lille picnic i Letná Park, mens de nyder udsigten over den gamle bydel.
5. Grilované klobásy
Under en rejse er det ikke ualmindeligt at forsøge at få en hurtig bid mad, før man fortsætter med at besøge byens seværdigheder. Det kan ske i Prag efter f.eks. en tur i det jødiske kvarter, og ved frokosttid er man på vej til Den Gamle Rådhusplads. Løsningen er enkel og velsmagende: Bestil en god Grilované klobásy fra en bod.
På trods af det komplicerede navn er dette måltid bare en grillet pølse serveret på en lækker bolle med den sauce, du vælger. På trods af sin enkelhed skal du ikke tænke på det som noget, der ligner en hotdog, da forskellen i kvaliteten af pølsekødet og berøringen af grillen gør det meget mere velsmagende.
Under din tur rundt i byen vil du finde en hel del boder, der serverer denne ret. De mest populære blandt turister (og mange lokale) er dem, der ligger på Wenzelspladsen og i områderne nær Den Gamle Bys Plads.
6. Smazeny syr
Smazeny syr, en af Prags kulinariske specialiteter, kan findes på både restauranter og gadeboder. Det kan beskrives meget enkelt som en stegt skive ost, men det er faktisk lidt mere udførligt.
Denne ret er normalt lavet med ost af Edam-typen skåret i en skive, der er omkring 15 centimeter tyk. Den dyppes derefter i mel, æg og rasp og steges i meget varm olie. Når den serveres, ledsages den normalt af salat, chips og et stykke brød. Nogle gange er den også toppet med den tjekkiske version af tartarsauce.
Resultatet vil helt sikkert begejstre osteelskere, som vil nyde en sprød, velsmagende og mættende ret. Ifølge de lokale i Prag er det dog vigtigt at spise den, mens den stadig er varm.
7. Knedliky
Når man kigger på menukortet på en restaurant i Prag, bliver man ofte slået af antallet af retter, der inkluderer det, de har oversat til engelsk som dumplings. I første omgang tænker man måske på en slags fyldt pasta, men i Tjekkiet er de et helt andet produkt.
På tjekkisk hedder denne mad knedliky, og de laves af mel, æg, salt, mælk og gær. Resultatet skæres i skiver som brød og bruges som tilbehør til mange gryderetter.
Smagen af knedliky er meget mild, men dens konsistens gør, at den perfekt absorberer smagen af den sovs, der ledsager retter som gullasch eller svíčková.
8. Svíčková
"Svíčková na smetaně" eller direkte svíčková er navnet på en af de mest populære retter blandt indbyggerne i Prag og hele landet.
Opskriften består af en tyndskåret oksefilet, der marineres i et par timer for at blødgøre den og give den mulighed for at absorbere smagen af de aromatiske krydderurter, der tilsættes. Derefter laves en tyk, cremet sauce med en sød, salt og syrlig smag.
Selvom du kan finde denne ret på enhver restaurant i Prag, eller måske endda på et middagskrydstogt på Vltava, betragtes den som en ret til særlige fester i Prag, såsom bryllupper.
Flere skiver knedliky serveres med saucen for at afrunde det endelige resultat.
9. Gullasch
Når vi hører om gullasch, tænker vi som regel på Ungarn, som er oprindelseslandet for denne opskrift. Tjekkerne har dog tilpasset retten ved at fjerne meget af den ungarske paprikas skarphed og tilføje nogle elementer.
Således laves gullasch i Prag med færre grøntsager og mere kød, næsten altid oksekød. På restauranter kan man finde to typer gullasch, den ene ligner en gryderet, og den anden har mere bouillon og serveres som en suppe.
Den serveres ofte i en brødskål og selvfølgelig ledsaget af flere stykker knedliky.
10. Pečená kachna (And)
Mens de fleste kødretter i Prag er lavet af svine-, kalve- og kyllingekød, kan du blive slået af antallet af menuer, der reklamerer med opskrifter lavet med and.
Under mit besøg i byen var det område, hvor jeg oftest så disse reklamer, spisestederne nær Prags borg, men du kan helt sikkert også finde dem i andre kvarterer.
Stjerneretten med dette dyr er pečená kachna, dvs. dybest set stegt and. Resultatet er meget mørt kød dækket af en sprød skorpe og serveret med sød kål.
Som bonus får du en gadeslik: trdelnik.
Når du går gennem centrum (uanset om du har været i Prag om sommeren eller vinteren), vil du mange steder bemærke en særlig lugt af slik. Årsagen er det store antal butikker og boder, der sælger trdelnik, en slags ristet dejcylinder dækket med sukker.
Selvom de er meget typiske for Prags julemarkeder, vil du også kunne finde dem, når vejret bliver varmere. Der er dog forskel på de to årstider. Når vejret er koldt, spises de som regel alene eller med varm chokolade, mens de, når vejret er varmere, som regel fyldes med is i forskellige smagsvarianter.
Ledsageren til ethvert måltid i Prag: øl.
I betragtning af at Tjekkiet er det land, der har det højeste ølforbrug pr. indbygger, er det ikke underligt, at der serveres øl til alle måltider.
Den mest populære kommercielle øl er Pilsner Urquell, hvis bryggeri du kan besøge, hvis du tager en tur til Pilsen. Derudover finder du også en lang række mindre eller håndværksmæssige øl, som du kan lære mere om på en rundtur til nogle af de mindre bry ggerier og de mange bryggerier i Prag.
Er gademadboder til at stole på?
Prags gader, især pladserne, er fulde af gadeboder, der tilbyder fastfood til både besøgende og lokale. Du kan bestille alt fra pølser til hamburgere samt mere avancerede retter.
Generelt kan du spise der uden problemer. Medmindre du ser åbenlyse hygiejneproblemer, er boderne velkontrollerede og sikre.