De 10 bedste steder at spise i Trastevere
Her er din guide til at blive mæt af Rom i den evige stads mest maleriske kvarter, baseret på pasta, pizza og lasagne. Det er ikke din bedstemors mad, men det er tæt på. Mums!
Hvis du gerne vil smage noget mere romersk end den kapitolinske ulv i Trastevere, men du er bange for, at berømmelsen af dette bohemeagtige og charmerende kvarter er steget dig til hovedet, kan du læse nogle gastronomiske forslag, som vil gøre dit kulinariske besøg i dette kvarter til en fuldkommen succes.
Men lad mig give dig et grundlæggende råd, som gælder for næsten alle mine kulinariske forslag: Bestil bord! Denne gyldne regel bør tages i betragtning af alle rejsende, der ønsker at fylde deres maver i Trastevere, det mest autentiske kvarter i den italienske hovedstad. Den, der advarer, er ikke en forræder.
Og hvis du ikke vil gå galt i byen, så book en gastronomisk tur i Trastevere. Du går ikke galt i byen!
1. Føl dig som en ægte italiener på Trattoria Da Augusto
Hvis du er en af dem, der nyder kvarterets restauranter, den typiske Paco-bar eller madhusene, hvor de serverer hjemmelavede retter, vil du elske dette romerske trattoria. Trattoria Da August o ligger i hjertet af Trastevere og vil tage dig tilbage i tiden gennem dine sanser. Teknologien har ikke gjort sit indtog her, men det behøver den heller ikke, for retterne er ganske gode.
Dette er en lille restaurant, som du skal have med på din gastronomiske tur i Trastevere. Den er normalt overfyldt med italienere og serverer hjemmelavet mad til en meget overkommelig pris. Hvad angår atmosfæren, vil du ofte dele bord med andre gæster, og du vil sikkert blive forbløffet, fordi du får din regning direkte på papirdugen - det er god brug af råmaterialer!
Før du rejser til Rom, bør du vide, at "trattoriaer" er familiedrevne etablissementer, hvor dagens menu serveres til en meget overkommelig pris, men pas på: denne restaurant tager ikke imod kreditkort.
Praktiske oplysninger om Trattoria Da Augusto
- Hvor: Piazza de' Renzi, nr. 15.
- Gennemsnitspris: ca. 8 til 10 euro pr. ret.
- Åbningstider**:** 12.30 til 15.00 til frokost og 20.00 til 23.00 til middag.
- Kokkens tip: Denne restaurants kød, som er en af husets specialiteter, har et godt ry.
- Anbefales hvis... du vil have en billig restaurant og ikke har de store ambitioner.
2. Den bedste pizza i Trastevere på Pizzeria Ivo
Vidste du, at pizzaen blev bragt til Rom efter Anden Verdenskrig af immigranter fra den sydlige del af landet? Så hvis du troede, at romerne blev født med en pizza under armen, er du meget forvirret. Men på mindre end et århundrede er den allerede blevet stjerneretten.
Selv om det er svært at vælge den bedste pizza i Rom, ville jeg i mit tilfælde vælge den på Pizzeria Ivo. Den er så god, at man slikker sig om munden! Dette sted, som du skal have med på dingastronomiske tur i Trastevere, har glædet Roms indbyggere og turister i mere end 60 år. Faktisk var det i begyndelsen af 1960'erne, at grundlæggeren, Ivo Stefanelli, startede sin egen forretning i Trastevere, først med desserter og siden med pizzaer, og takket være mund til mund-metoden blev det det mest trendy sted i området.
I dag har hans søn Ivano overtaget styringen af pizzeriaet og er begyndt at forbedre udvalget af råvarer: Introduktion af dansk kød, oste og saltet kød fra topmærker, økologiske mærker og håndværksøl. Det gode ved det? Gennemsnitsprisen på €20 har ikke ændret sig.
G odt, rart og billigt.
Praktiske oplysninger om Pizzeria Ivo
- Hvor: Via di S. Francesco a Ripa, nr. 158.
- Gennemsnitspris: €10 pr. pizza.
- Åbningstider: Serverer primært aftensmad fra kl. 18.00 til 0.30, undtagen om søndagen, hvor der også er åbent fra kl. 12.00 til 15.00.
- Kokkens tip: Prøv fiori di zucca (courgetteblomster fyldt med ost og ansjospasta) og tiramisu.
- Anbefales hvis... du vil spise den bedste pizza, og du ikke har travlt (nogle gange er tjenerne lidt langsomme).
3. Den bedste pasta til den bedste pris på Da Enzo al 29
På trods af de lange køer (som i øvrigt er logiske og normale) er det værd at vente på at komme ind på restaurant Da Enzo al 29 og inkludere den i den gastronomiske tur i Trastevere. Du vil smage en **af de bedste pastaretter **.
Jeg kan kun sige, at carbonara-retten var spektakulær, så meget, at jeg gentog den de følgende dage.
Det ville være en synd at komme til Rom og ikke spise her. Vær forsigtig, for de tager ikke imod reservationer! Menhvem er ejeren? Du skal lede efter ham, som om han var Wally, på en af væggene i spisesalen, hvor du finder et foto med hans portræt, som hænger i trattoriaet. Han døde i slutningen af 1980'erne, men Enzos tilstedeværelse kan stadig mærkes: Han er i erindringen hos de kunder, der besøgte restauranten, da han selv drev den.
Praktiske oplysninger om trattoria Da Enzo al 29
- Hvor: Via dei Vascellari, nr. 29.
- Gennemsnitspris: 13 € for en pastaret.
- Åbningstider**:** Mandag til lørdag kl. 12.15-15.00 og kl. 19-23.00.
- Kokkens tip: Prøv en af deres pastaretter - de er alle lækre!
- Anbefales hvis... du vil have et autentisk romersk måltid på et sted, der har bevaret essensen af Rom.
4. Den bedste spaghetti på restaurant Tonnarello
Er du en af dem, der tager imod råd, eller en af dem, der går amok på restauranter? I mit tilfælde hører jeg til den første gruppe, jeg beslutter mig ikke, før jeg har læst tusind positive anmeldelser. Et godt eksempel var mit besøg på restauranten Tonnarello, som havde mere end 35.000 anmeldelser, hvoraf de fleste var fremragende. Jeg tænkte: Alle kan da ikke tage fejl, vel?
Så jeg tog springet, og min oplevelse var brutal. En fantastisk terrasse, der er ideel tilsommeren i Rom, et charmerende sted og husets kendetegn: lækre tonnarelli (en slags spaghetti), håndlavede som de italienske nona'er.
Kødædere kan i mellemtiden få deres lyst styret med lam, oksehale og kødboller.
Hver eneste ingrediens er nøje udvalgt, og det samme gælder præsentationen.
Praktiske oplysninger om restaurant Tonnarello
- Hvor: Via della Paglia, 1-2-3
- Gennemsnitspris: 9 € for en pastaret og fra 14 € for hovedretter.
- Åbningstider: 10.00 til 23.00
- Kokkens tip: Tonnarellos Cacio e Pepe, som er vurderet til at være den bedste i Rom.
- Anbefales hvis... du vil gå på en charmerende restaurant og helt sikkert spise godt.
5. Den bedste pasta med fisk og skaldyr til en god pris på Osteria Der Belli
Hvis du vil forkæle dig selv med en kulinarisk oplevelse til en god pris og føle dig som en romer, foreslår jeg, at du tager på Osteria Der Belli, en sardinsk restaurant, der har specialiseret sig i enkle retter med fisk og skaldyr som blæksprutte med kartofler, carpaccio af havaborre og grillet blæksprutte, alt sammen til en god pris! Det er enmeget familiedrevet restaurant. Alle deltager: Ejerens søstre tilbereder deres lækre friske pasta med fisk og skaldyr hver dag. De har også lækre muligheder for vegetarer, f.eks. pasta med svampesauce eller ravioli med spinat og ricottaost.
Om sommeren er det bedste at prøve deres menu på deres livlige udendørs terrasse.
Praktiske oplysninger om restauranten Osteria Der Belli
- Hvor: Piazza di Sant'Apollonia, 11.
- Gennemsnitspris: mellem €10 og €16 pr. ret.
- Åbningstider**:** 12.30 til 15.00 til frokost og 19.00 til 23.30 til middag.
- Kokkens tip: Muslingerne, bruschetta al pomodoro og pasta med spigola (havaborre).
- Anbefales hvis... du vil nyde fisk og skaldyr i alle afskygninger til en god pris.
6. Nyd den mest originale pizza på Seu pizza Illuminati
Hvis du er træt af den typiske italienske pizza med tynd skorpe (selv om det er umuligt at kede sig) og gerne vil prøve noget andet, anbefaler jeg, at du på din gastronomiske rundtur i Trastevere inkluderer Seu pizza Illuminati, en restaurant i minimalistisk stil, der bevæger sig væk fra de traditionelle pizzeriaers klichéer og folklore. Her er pizzaerne en blanding mellem en calzone og en crepe med tykke, men meget saftige kanter, der vil glæde dine smagsløg. Et af restaurantens kendetegn er, at menuen varierer efter årstiden, og de har også vidunderligesøde pizzaer (et besøg værd) og stegte pizzaer, som er sublime.
P riserne er lidt højere end andre steder, men ikke overdrevne og i overensstemmelse med menuen.
Praktiske oplysninger om Seu pizza Illuminati
- Hvor: Via Angelo Bargoni, 10-18.
- Gennemsnitspris: mellem €10 og €15 pr. pizza.
- Åbningstider: 19.00 til midnat hver aften (lukket om mandagen).
- Kokkens tip: De klassiske pizzaer er ufejlbarlige, f.eks. margherita, marinara og cosaco.
- Anbefales hvis... du vil prøve en minimalistisk pizza og dens sødere version.
7. Den bedste aperitif i skinkebutikken Cantina dei Papi
For at få den fulde oplevelse i Rom skal du prøve den typiske aperitivo i Rom, som er blevet et ritual. Det er en slags sjov after work, som normalt afholdes hver dag omkring kl. 18.
I dette tilfælde betaler du en fast pris for drinken, og den inkluderer en meget sofistikeret aperitif. Har du lyst til at tage en pause fra pastaen og prøve denne nydelse? Jeg anbefaler et besøg i skinkebutikkenCantina dei Papi, som udmærker sig ved sine tavler med et udsøgt udvalg af lokale kødpålæg og oste. Du kan nyde dem sammen med en god vin i en hyggelig og intim atmosfære. Hvis du vil drikke vand, serverer de det gratis i en kande, hvilket er meget værdsat.
Mit forslag er at bestille en "tabla mixta", et rustikt træfyret charcuteri med skinke, bacon, vildsvinepølse, svinekam, svinefedt og andre italienske gourmetprodukter. Desuden kan man smage forskellige ostespecialiteter, f.eks. med trøffel, pistacie og valnøddeost. Der er også bruschettas med forskellige saucer og patéer som oliven, artiskokker, trøfler ... De er til at dø for!
Praktiske oplysninger om Prosciutteria Cantina dei Papi
- Hvor: Via della Scala, nr. 71.
- Gennemsnitspris: 5 € - 10 €.
- Åbningstider**:** Hver dag fra kl. 11.30 til 23.30.
- Kokkens tip: Prøv brætterne og sandwichene, der er baseret på håndværksskinke og oste af høj kvalitet.
- Anbefales hvis... du vil have en snack-middag i en uformel og ungdommelig atmosfære med venligt og hjælpsomt personale.
8. Den bedste og sundeste gelato på Fiordiluna
Hvorfor forelskede Audrey Hepburn sig i Rom: landskabet, pizzaerne, italienerne? Vi ved det ikke, men det står klart, at en af grundene var de udsøgte håndlavede is, som anses for at være de bedste i verden.
Jeg foretrækker især Fiordilunas på grund af den måde, de forkæler produktet på: De bruger kun frisk frugt! I mere end 25 år har denne virksomhed lavet is med ingredienser af højeste kvalitet, som de køber hossmå producenter: fra hasselnødder til kakao. Og det kan man se, når man smager på dem.
Hvis du er på slankekur, skal du ikke bekymre dig, for de har også udviklet is uden tilsat sukker med en utrolig smag og cremethed. Det er allerede for sent at prøve dem! Hvis du har en sød tand og er nysgerrig efter at vide, hvor du kan finde de mest spektakulære is i Den Evige Stad, er her en guide til debedste is i Rom. Du vil blive ekspert!
Praktiske oplysninger om Fiordiluna
- Hvor: Via della Lungaretta, 96.
- Kokkens tip: Pistacieisen er lækker.
- Anbefales hvis... du vil prøve den mest autentiske is i Trastevere.
9. Smag den bedste street food på Trapizzino Trilussa
De trendy og street foodies i Trastevere-kvarteret kan nyde god street food på Trapizzino Trilussa, som har skabt en slags tapas, en mellemting mellem en sandwich og en pizza, som man kan bestille til at tage med og spise på pladsen.
Helt konkret er det et trekantet stykke pizza, der er rullet sammen og åbent i midten, og som er fyldt med typiske og lækre retter fra det romerske køkken.
I dag er ideen blevet så populær, at der allerede er åbnet flere franchiser i Italien og endda i... New York! GrundlæggerenStefano Calligari har en notesbog, hvor han skriver sin mors og tantes traditionelle opskrifter ned, f.eks. blæksprutte med ærter, kylling med peberfrugt... som han derefter indfører i sine lukkede pizzaer.
Kokken har givet sagen et twist med denne sjove måde at smage dem på: ingen beskidt bestik og mulighed for at nyde trapizzinos på gaden, i ethvert hjørne af Italien.
Praktiske oplysninger om Trapizzino Trilussa
- Hvor: Piazza Trilussa, 46.
- Gennemsnitspris: 4 € pr. trapizzino.
- Åbningstider**:** Hver dag fra kl. 12.00 til kl. 01.00. Fredage og lørdage til kl. 2.
- Kokkens forslag: polpetta al sugo, zighini, pollo alla cacciatora...
- Anbefales hvis... du vil prøve signaturmad til en god pris, og du ikke vil spilde for meget tid på det.
10. Prøv den bedste slushie på Sora Mirella med udsigt over floden.
Om sommeren er den bedste måde at bekæmpe de høje temperaturer i Rom på at få en god grattachecca (en romersk opfindelse, der minder om en slushie, til at køle ned med).
Jeg foreslår, at du tager til Sora Mirella, en charmerende lille udendørs kiosk ved Tiberen, og bestiller en af disse milkshakes - udsigten er spektakulær! Det er også et af de få steder, hvor grattachecca tilberedes på traditionel vis: det vil sige ved at skrabe en isblok med et værktøj i stedet for med en moderne maskine. Oven på din granita får du lækker frisk frugt, og du kan endda bestille den med alkohol.
At se solnedgangen med denne drink lyder godt, gør det ikke?
Praktiske oplysninger om Sora Mirella
- Hvor: Lungotevere Degli Anguillara.
- Gennemsnitspris: meget billig.
- Åbningstider: hver dag fra kl. 9.00 til 1.30.
- Anbefales hvis... du vil nyde en lækker dessert i det fri med en god udsigt over floden og broen.
Hvor mange penge skal jeg bruge for at spise i Trastevere?
En af vores største bekymringer, når vi tager på tur, er nok at beregne, hvor mange penge vi skal bruge. Men i denne bydel i Rom er der, som du har set, muligheder for alle budgetter og nogle, der næsten ikke vil sprænge banken.
Et godt eksempel er de tapas, man kan bestille to go på restauranten Trapizzino Trilussa, som hver koster omkring 4 euro.
Hvis du vil spise billigt, men sidde ned, kan du prøve de familiedrevne trattoriaer, som tilbyder dagens ret til en god pris. Hvis du derimod er på udkig efter noget mere sofistikeret og moderne, er denne forstad på forkant med branchen, så du vil finde masser af muligheder for at tilfredsstille din gane uden at gå fallit i forsøget.
Sådan fungerer drikkepenge på Roms restauranter
Det store spørgsmål: Skal man give drikkepenge? Du kan ånde lettet op ... I Italien er det ikke obligatorisk at give drikkepenge, og det er heller ikke særlig almindeligt. Du behøver ikke at lægge en procentdel af regningen som i andre europæiske lande.
Du kan dog frivilligt lægge nogle penge som et tegn på din påskønnelse, hvis du kunne lide servicen og maden, som du sikkert vil elske! På restauranter betaler man normalt for servicen, et fast beløb pr. person, som kan variere fra 1 til 4 € afhængigt af restauranten. Og nu, god appetit!